Na słodko .
Sernik pod chmurką .
Ciasto na spód sernika:
300g mąki
100g margaryny
70g cukru (ok. 1/3 szklanki)
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Dużą blachę wysmarować masłem lub margaryną, wysypać mąką i wyłożyć przygotowanym ciastem, łącznie z bokami. (blacha 40x25cm)
Masa serowa:
1kg sera mielonego
1 duże jajko lub 2 małe
4 żółtka (białka zostawić na pianę)
3/4 szkl. cukru
2 op. cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
Ubić 1 jajko, 4 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, następnie proszek budyniowy oraz mleko i olej. Przygotowaną w ten sposób masę (jest bardzo rzadka) przelać do przygotowanej wcześniej formy z ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec godzinę.
Piana z białek:
4 białka
6 łyżek cukru
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć brzoskwinie i wylać pianę z białek
Ubić na sztywno pianę z białek wraz z cukrem. Na upieczony gorący sernik rozłożyć brzoskwinie z puszki i wylać pianę z białek. Podpiec jeszcze 15 minut.
Z podziękowaniami dla cioci Kasi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz