Świąteczne pierniczki .
Ciasto :
- 50 dag . mąki
- 20 dag.płynnego miodu
- 20 dag . cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka sody
Przygotowanie :
1. Ciasto : margarynę siekamy , wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki .
Zagniatamy gładkie ciasto .
2. Ciasto rozwałkowujemy , rozgrzewamy piekarnik . Układamy w odstępach ( podczas pieczenia urosną ) na posmarowanej masłem blasze . Pieczemy ok. 10 minut w tem. 180 C .
Studzimy .
Pierniczki dekorujemy według uznania .
Wkładamy do pojemnika , aby zmiękły ( aby szybciej zmiękły , do pojemnika wkładamy kawałek jabłka )
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz